1η Δεκεμβρίου: Η ημερομηνία-κλειδί για τα ανοιχτά μαγαζιά – Ελπίδα για εμπόρους και εστίαση

Τα εμπορικά καταστήματα καθώς και εκείνα της εστίασης παραμένουν κλειστά λόγω του δεύτερου εθνικού lockdown που είναι σε εξέλιξη εξαιτίας της νόσου COVID-19 και η 1η Δεκεμβρίου είναι ημερομηνία-κλειδί για την ενδεχόμενη επανεκκίνηση της αγοράς.

Ημερομηνία-ορόσημο για την πιθανή επανεκκίνηση της αγοράς και, συγκεκριμένα, του λιανεμπορίου και της εστίασης είναι η 1η Δεκεμβρίου μιας και το δεύτερο εθνικό lockdown είναι σε ισχύ λόγω της νόσου COVID-19.

«Παράθυρο» επανεκκίνησης της αγοράς για την 1η Δεκεμβρίου

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, ενημέρωσε για το κυβερνητικό σχέδιο περί επαναλειτουργίας της αγοράς από την 1η Δεκεμβρίου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαθανάσης δήλωσε στο πλαίσιο συνέντευξής του στον ΣΚΑΪ, τη Δευτέρα (16/11), το εξής:

«Η επιστημονική πρόταση της επιτροπής επιδημιολόγων ήταν για τρεις βδομάδες, τρεις εβδομάδες εφαρμόζουμε. Εμείς ακούμε την επιστημονική γνώση».

Όπως σημείωσε, το σχέδιο για το εκ νέου άνοιγμα της αγοράς βασίζεται στην εμπειρία της άνοιξης όταν έγινε επανεκκίνηση με τη λειτουργία των μικρών καταστημάτων, μια εβδομάδα μετά ακολούθησε το λιανεμπόριο, δύο εβδομάδες αργότερα άρχισε η εστίαση και στις τρεις εβδομάδες οι εσωτερικοί χώροι.

Ωστόσο, ο ίδιος τόνισε πως στην παρούσα φάση μπορεί να υπάρξει σύμπτυξη της επανεκκίνησης με αυστηρά μέτρα και διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να ξεχυθεί ο κόσμος στους δρόμους.

Προς lockdown τύπου «ακορντεόν»;

Ωστόσο, υπάρχουν φωνές από την επιστημονική κοινότητα που προτείνουν την εφαρμογή του lockdown τύπου «ακορντεόν», δηλαδή δύο εβδομάδες με ανοιχτή την οικονομία και τρεις με τα καταστήματα κλειστά.

Ειδικότερα, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ, δήλωσε, τη Δευτέρα (16/11), στον ΣΚΑΪ:

«Εγώ θεωρώ ότι το σύστημα «ακορντεόν» είναι το πιο ασφαλές. […] Επιτρέπει να κρατήσουμε τις ΜΕΘ σε καλύτερο επίπεδο, νομίζω ότι είναι εφικτό να λειτουργήσει και η οικονομία».

Ο ίδιος, σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, τόνισε πως «σε περίπτωση που πάμε σε αυτό το σχέδιο, θα πρέπει να ανοίξει προσεκτικά η εστίαση με αυστηρούς κανόνες. Ανοιχτό θα είναι και το λιανεμπόριο».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Νίκος Σύψας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας, ο οποίος έδειξε lockdown τύπου «ακορντεόν».

Χαρακτηριστικά, ο επιστήμονας δήλωσε, την Τρίτη (17/11), στον ΣΚΑΪ:

«Ακόμα και αν ανοίξουμε, θα υπάρξει ξανά κλείσιμο ύστερα από μία ή δύο εβδομάδες. Θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για έναν δύσκολο χειμώνα και για κυλιόμενα lockdown έως την άνοιξη».

ΠΗΓΗ: Sputnik