Bayard: Το νέο στέκι στη Νεάπολη Εξαρχείων

Συναντήσαμε την Ιωάννα και τον Θοδωρή στο νέο Bayard, στην Νεάπολη Εξαρχείων μια όμορφη μέρα λίγο πριν μάθουμε ότι η 2η καραντίνα είναι προ των πυλών.

Χαζέψαμε από το εσωτερικό του τα χαρακτηριστικά κτήρια της περιοχής που σε ταξιδεύουν σε προηγούμενες δεκαετίες και βρήκαμε τα στοιχεία στον χώρο, όπως τη βιεννέζικη ψάθα και το ξύλο που θυμίζουν τα διαμερίσματα της Αθήνας  70. Με καλό καφέ και πολλούς τετράπουδους φίλους να βολτάρουν γύρω μας  κάναμε την παρακάτω συζήτηση…

Πείτε μας δυο λόγια για εσάς. Που μεγαλώσατε, τι σπουδάσατε; Πως φτάσατε ως τη δημιουργία του Bayard; 

(Θοδωρης) Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Θεσσαλόνικη. Από την παιδική μου ηλικία μέχρι και την ενηλικίωση μου ο αθλητισμός ήταν η προτεραιότητα μου. Ο χώρος της εστίασης με κέρδισε πολύ αργότερα. Δούλεψα σε αρκετά μαγαζιά τόσο στην Θεσσαλονίκη όσο και στην Αθήνα. Την περίοδο της καραντίνας ενώ το τοπίο για την εστίαση φαινόταν θολό, είπα να το τολμήσω.

(Ιωάννα) Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Νίκαια. Σπούδασα αγγλική γλώσσα και γλωσσολογία στην Αγγλία και σε καμία περίπτωση δεν είχε περάσει από το μυαλό μου ότι θα μπορούσα να βρεθώ στον χώρο της εστίασης. Πάντα έλεγα ότι ήθελα να έχω ένα δικό μου μαγαζί αλλά ξέρεις είναι αυτά που λες και δεν πιστεύεις ότι θα τα κάνεις.

Πως προέκυψε η δημιουργία του Bayard και ποιά είναι η φιλοσοφία του; 

(Ιωάννα) Το Bayard προέκυψε τυχαία. Μένω στην περιοχή τα τελευταία χρόνια και την έχω αγαπήσει σαν να ήμουν από πάντα εδώ. Μου έλειπε όμως ένα στέκι και έτσι αποφάσισα να δημιουργήσω αυτόν τον χώρο. Η φιλοσοφία πίσω από το Bayard να μην χρειάζεται να φυγω από την γειτονιά μου για να απολαυσω τον καφε ή το ποτο μου. Και η Νεάπολη Εξαρχείων είναι μια πολύ όμορφη γειτονιά γεμάτη όμορφους ανθρώπους.

(Θοδωρής) Η αλήθεια είναι ότι εγώ δεν το είχα καθόλου στο μυαλό μου ούτε ήμουν μέρος του Bayard από την αρχή. Με την Ιωάννα είμαστε φίλοι και κάπου στην πορεία με έπεισε να γίνω μέρος του. Η φιλοσοφία μας είναι ποιότητα σε ότι προσφέρουμε, σεβασμό στην γειτονιά μας και προσωπική επαφή με τον κόσμο που μας επιλέγει για να περάσει τον χρόνο του.

Γιατί θα πιούμε καλό καφέ στο Bayard;

(Θοδωρής) Σιγουρα η πρώτη ύλη είναι αυτή που δίνει την ταυτότητα στον καφέ και εμείς έχουμε την χαρά να συνεργαζομαστε με τον Area 51.

(Ιωάννα) Εγώ πιστεύω ότι ρόλο παίζει και ο άνθρωπος που σου φτιάχνει τον καφέ σου. Οι γνώσεις τους, η αντίληψη ακόμη και το ποσό αγαπάει αυτό που κάνει. Ότι φτιάχνεται με αγάπη είναι πάντα πιο νόστιμο.

Τι περιέχει το υπόλοιπο μενού;

(Ιωάννα) Δεν έχουμε ακόμη δικό μας παρασκευαστήριο και η αλήθεια είναι ότι ακόμη δεν έχουμε καταλήξει στο ύφος των πιάτων που θα θέλαμε να σερβίρουμε. ακούμε τις ανάγκες και τις προτιμήσεις των ανθρώπων που μας επισκέπτονται καθημερινά.

(Θοδωρής) Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να συνοδεύσεις τον καφέ και το ποτό σου με κάποιο σνακ. Συνεργαζόμαστε με το ¨Τρομερό Παιδί» που για μένα είναι από τους πιο νόστιμους νέους φούρνους που άνοιξαν και αυτοί μετά την καραντίνα. Με γαλλικό ύφος και ποιοτικές πρώτες ύλες μας προμηθεύει με νόστιμα κρουασάν, φλαν και σάντουιτς.

Διαβάσαμε ότι ο σχεδιασμός του χώρου έχει αναφορές στην περιοχή των Εξαρχείων όπου βρίσκεται. Θέλετε να μας πείτε περισσότερα σχετικά με αυτό;

(Θοδωρής) Η δίκη μου επιθυμία ήταν να δημιουργήσουμε έναν μίνιμαλ χώρο που να μην κουράζει και την ίδια στιγμή να σε προσκαλεί να τον επισκεφτείς.

(Ιωάννα) Εγώ ήθελα να ταιριάξουμε απόλυτα με την γειτονιά και να φαίνεται σαν να ήμασταν πάντα εκεί. ήμασταν τυχεροί γιατί συνεργαστήκαμε με την Ζωή Μουτσλώκου η οποία σεβάστηκε τις επιθυμίες μας και δημιούργησε έναν πολύ όμορφο χώρο με στοιχεία που θα μπορούσες να βρεις σε ένα διαμέρισμα της δεκαετίας του 1970 (όπως ακριβώς είναι και η άδεια δόμησης του κτιρίου). Μάρμαρα, βιεννέζικη ψάθα και ξύλο είναι μερικά από τα στοιχεία που διακοσμούν τον χώρο μας.

Τα καφέ αποτελούν πάντα χώρους μέσα στους οποίους εξελίσσονται ενδιαφέρουσες ιστορίες. Έχετε κάποια αγαπημένη ως τώρα στο Bayard να μας διηγηθείτε;

Είναι πολύ νωρίς νομίζω για να έχω ιστορίες να διηγηθώ αλλά αυτό που μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι ότι συναντάμε κάθε μέρα όμορφους ανθρώπους και ακόμη πιο όμορφους σκύλους. Υπάρχουν τετράποδοι φίλοι μας όπως ο Μονρό και η Μάγκυ που σταματάνε πάντα να μας πούνε γεια ακόμη και όταν δεν είμαστε ανοιχτά.

Υπάρχουν μελλοντικές προσδοκίες ή σχέδια που θα θέλατε να μας αποκαλύψετε;

Σϊγουρα πολύ συντομα θα έχουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση για κοκτέιλ για τα κρύα βράδια του χειμώνα (κορωνοιού επιτρέποντως πάντα). Θελουμε το Bayard να είναι σημειο συναντησης όχι μονο τις πρωινες ωρες αλλα και τα βραδια.

 

Φωτογραφίες: Ξένια Τσιλοχρήστου

Συνέντευξη: Μαρίνα Αθηναίου