Δύο βραβευμένοι Έλληνες σεφ μιλούν για το μέλλον της εστίασης: Οι εκτιμήσεις για άνοιγμα.

«Σήμα κινδύνου» εκπέμπει η εστίαση, καθώς η πανδημία επελαύνει και η πλειονότητα της οικονομικής δραστηριότητας παραμένει σε lockdown. Δύο βραβευμένοι σεφ εξήγησαν  πώς βλέπουν το παρόν και το μέλλον των εστιατορίων.

Τέτοιες μέρες ο βραβευμένος Έλληνας σεφ Λευτέρης Λαζάρου θα αναχωρούσε με τους συνεργάτες του για την Κρήτη ώστε να ξεκινήσει την επιμέλεια του μενού για τα ξενοδοχεία με τα οποία συνεργάζεται. Όμως η πανδημία, οι περιορισμοί της και η αβεβαιότητα που φέρνει στον τουρισμό και στην εστίαση τον κράτησαν σπίτι του.

Την ίδια στιγμή, δεν φανταζόταν ποτέ ότι τα 35 χρόνια βραβευμένης ιστορίας του εστιατορίου «Βαρούλκο» που δημιούργησε στον Πειραιά, θα διακόπτονταν απρόσμενα λόγω μιας υγειονομικής κρίσης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επίσης βραβευμένος σεφ Χριστόφορος Πέσκιας που συνήθιζε να επιμελείται την κουζίνα του ιστορικού «Balthazar» στο κέντρο της Αθήνας, ενώ πλέον βρίσκεται μόνο σε συζητήσεις για τα καλοκαιρινά μενού των ξενοδοχείων.

«Το δύσκολο είναι ότι υγεία και οικονομία δεν πάνε μαζί. Από την άλλη, εργοδότες και εργαζόμενοι είμαστε μια ομάδα που έχει περάσει πολύ δύσκολα όλο αυτόν τον καιρό. Δεν είμαστε μόνο εμείς. Καθώς και τραγουδιστές, ηθοποιοί, γυμναστές και άλλα επαγγέλματα έχουν χτυπηθεί από την πανδημία» αναφέρει ο Λευτέρης Λαζάρου.

«Δεν είμαι ο μόνος που υποφέρει στην εστίαση, αλλά και πολύ άλλοι. Είμαι ο τελευταίος που θα έπρεπε να κάνει παράπονα καθότι έχω περάσει και πολύ καλύτερα. Όμως η κατάσταση είναι δύσκολη» επισημαίνει ο Χριστόφορος Πέσκιας που τονίζει ότι δεν βλέπει άνοιγμα της εστίασης μέσα στο προσεχές διάστημα.

Δύσκολη η εξίσωση του ανοίγματος της εστίασης

Και οι δύο σεφ αντιλαμβάνονται ότι δεν πάμε για άμεσο άνοιγμα.

«Η αύξηση κρουσμάτων δεν φέρνει άμεσα το άνοιγμά μας. Η εστίαση πρέπει να ανοίξει χωρίς μάσκες» επισημαίνει ο κ. Πέσκιας. Αναφορικά με το υποθετικό σενάριο ενός ανοίγματος της εστίασης σε εξωτερικό χώρο, σημειώνει ότι ειδικά για τα εστιατόρια, θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να ανοίξουν τις βραδινές ώρες εν μέσω ψυχρών θερμοκρασιών.

«Κάποιες μέρες του χειμώνα είναι καλύτερες, όμως δεν είναι πάντα έτσι. Κατά την περίοδο της άνοιξης, κάτι τέτοιο θα είναι πολύ πιο ρεαλιστικό» προσθέτει ο γνωστός σεφ.

Ένας από τους λόγους για τους οποίους κρίνεται δύσκολο το άμεσο άνοιγμα των εστιατορίων είναι ο περιορισμός της βραδινής κυκλοφορίας στις 21:00.

«Θα είναι αδύνατο να πηγαίνει ο κόσμος νωρίτερα για να φάει. Είναι αδύνατο να αλλάξει 180 μοίρες η ζωή μας και οι συνήθειές μας. Ο κόσμος μπορεί να βγει νωρίτερα, αλλά ως ένα σημείο».

Την άποψη ότι τα εστιατόρια δεν θα ανοίξουν πριν τον Μάιο, εκφράζει ο κ. Λαζάρου.

«Ως τότε, με τρομάζει το γεγονός ότι ο κόσμος θα έχει την ανάγκη να πάει στις εκκλησίες το Πάσχα για τα θρησκευτικά του καθήκοντα. Όπως με τρομάζει εξίσου ο συνωστισμός στα μέσα μεταφοράς. Και στις δύο περιπτώσεις δημιουργείται συγχρωτισμός» προσθέτει και κάνει μια πρόταση που εκτιμά ότι θα ευνοήσει την επανεκκίνηση της οικονομίας:

«Αν τα ιδιωτικά τουριστικά λεωφορεία που αυτή τη στιγμή δεν χρησιμοποιούνται ενταχθούν στις αστικές λεωφορειακές γραμμές, τότε σταματά αμέσως ο συνωστισμός και βρισκόμαστε αμέσως μερικά βήματα πιο κοντά στο άνοιγμα των οικονομικών δραστηριοτήτων με πλάνο -κατ’ επέκταση- και της εστίασης» αναφέρει.

Η ψυχολογία των νέων και οι ανισότητες 

Οι δύο σεφ συμφωνούν ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη από το νεανικό εργατικό δυναμικό που δουλεύει στην εστίαση και τον τουρισμό. Αυτά αποτελούν τη βαριά βιομηχανία της Ελλάδας.

Η ψυχολογία των νέων ανθρώπων έχει βυθιστεί, εκτιμά ο Χ. Πέσκιας.

«Εκτίμηση μας είναι ότι το νεανικό εργατικό δυναμικό -τουλάχιστον στο 40%- θα υποφέρει από ψυχολογικά (σ.σ. προβλήματα). Ο κόσμος είναι κουρασμένος από τα μέτρα. Για τον λόγο αυτό, όταν τελειώσουμε με την πανδημία οι αρμόδιοι θα πρέπει να προσλάβουν ψυχολόγους σε ΚΕΠ ή σε άλλες υπηρεσίες. Να υποστηρίξουν αυτούς τους ανθρώπους που θα το έχουν ανάγκη μετά από τόσους μήνες καραντίνας» επισημαίνει ο Λευτέρης Λαζάρου.

Την ίδια στιγμή εκφράζει την αγανάκτησή του για μια κοινωνική ανισότητα:

«Δίνονται σε οικογενειάρχες με υποχρεώσεις τα ίδια χρήματα με τα οποία αμείβεται ένα νέο παιδί 24 ετών που δεν έχει τις ίδιες υποχρεώσεις με αυτούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μειωθούν τα χρήματα του νέου, αλλά να αυξηθούν του οικογενειάρχη» υπογραμμίζει.

Όπως και άλλοι επαγγελματίες της εστίασης που έχουν μιλήσει στο Sputnik, o Λευτέρης Λαζάρου ζητά να χαριστούν κάποιες από τις επιστρεπτέες προκαταβολές.

«Όλη η Ευρώπη εξετάζει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Δεν είναι μόνο δικό μας αίτημα προς την ελληνική κυβέρνηση. Πρέπει να είμαστε βιώσιμοι και να εξασφαλίσουμε κάποιες θέσεις εργασίας» λέει.

Το μέλλον της εστίασης

Και οι δύο σεφ βλέπουν το μέλλον να διαγράφεται δυσοίωνο, με μεγάλες δυσκολίες στην επανεκκίνηση και πλεύση σε άγνωστα νερά όσον αφορά το τουριστικό μας προϊόν.

«Φέτος θα πρέπει να αγωνιστούμε περισσότερο, να ξεπεράσουμε μια σειρά προβλημάτων που δημιουργεί η καραντίνα, όπως την τεράστια ψυχολογική πίεση ώστε να παραμείνουμε ο φιλόξενος λαός που γνωρίζουν οι τουρίστες και να προσφέρουμε με επαγγελματισμό το τουριστικό προϊόν μας» επισημαίνει ο Λευτέρης Λαζάρου.

Ανάμεσα στα σενάρια που θέλουν τον κόσμο να δυσκολεύεται να βγει από το σπίτι μετά την καραντίνα λόγω ψυχολογικών και έλλειψης χρημάτων και στις προβλέψεις ότι ο κόσμος θα βγει μαζικά να διασκεδάσει και να κερδίσει τον «χαμένο χρόνο», ο βραβευμένος σεφ εκτιμά ότι θα συμβεί κάτι ενδιάμεσο.

«Σίγουρα θα υπάρξει μικρότερη κατανάλωση, αλλά ο κόσμος θα βγει. Ένας άνθρωπος με λίγα χρήματα θα πάει σε ένα εστιατόριο. Ένας λόγος είναι ότι στην Αττική, μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού μένει σε μικρά διαμερίσματα και θα θέλει να αλλάξει παραστάσεις. Δεν έχουμε την άπλα και τον τεράστιο χώρο των άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Την ίδια στιγμή, πολλά επαγγέλματα πηγαίνουν καλά παρά την πανδημία» εκτιμά ο Λευτέρης Λαζάρου.

Παράλληλα επιρρίπτει ευθύνη στην ΕΕ για καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς.

«Χρειάζονται μαζικοί εμβολιασμοί και ελπίζω να αποφύγουμε τις μεταλλάξεις. Η ελληνική κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί, ωστόσο η Ευρώπη στρίβει πολύ αργά, σαν το καράβι του Αγούδημου. Δεν ξέρω πόσο ασφαλής μπορεί να νιώσει ένας πολίτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικά μετά τα παιχνίδια που παίζονται με τις φαρμακευτικές».

Και οι δύο σεφ πάντως εκπέμπουν μήνυμα για την ανάγκη άμεσης θωράκισης της εστίασης.

ΠΗΓΗ: sputnik