Έλεγχοι για αποδείξεις: Τα ευρήματα της εφορίας στα νησιά.

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Η φοροδιαφυγή έχει δραπετεύσει μαζί μας στα νησιά της χώρας. Μετά από πολλούς μήνες κατά τους οποίους η εστίαση, καθώς και τα μπαρ και τα καφέ, ήταν κλειστά, οι ιδιοκτήτες τους προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποφύγουν την έκδοση απόδειξης προσφέροντας διάφορα δώρα στους πελάτες.

Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στις ενοικιαζόμενες βίλες, ακόμα και στα μικρά δωμάτια με τους ιδιοκτήτες ή τους διαχειριστές των ακινήτων να εξασφαλίζουν αφορολόγητο εισόδημα.

Τα παραδείγματα πολλά και καταφθάνουν σε καθημερινή βάση στα δημοσιογραφικά γραφεία από πολίτες  που την περίοδο των διακοπών τους δεν κατάφεραν να πάρουν μία απόδειξη ή να πληρώσουν με κάρτα καθώς… το internet ήταν πεσμένο. Τα ίδια διαπιστώνουν και οι ελεγκτές της εφορίας, επιβάλλοντας 48 ώρα λουκέτα σε όσους δεν τηρούν τη νομοθεσία.

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή καταστηματάρχη στην Κύθνο, ο οποίος αντί απόδειξης, δίνει το δελτίο παραγγελίας. Στην περίπτωση δε που του ζητηθεί απόδειξη, ξεκινάει διαπραγματεύσεις με τους πελάτες προσφέροντας έκπτωση 10% επί του λογαριασμού και τα γλυκά κερασμένα. Σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί να εκδώσει απόδειξη, καθώς θέλει το κέρδος ολόκληρο και αφορολόγητο.

Ακόμα περισσότερες είναι οι περιπτώσεις με τους εστιάτορες που υποστηρίζουν ότι έχει πέσει το Internet, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πραγματοποιήσουν τις συναλλαγές. Μάλιστα ρισκάρουν, στην περίπτωση που κάποιος δεν έχει μετρητά, να πληρώσει την οφειλή την επόμενη μέρα.

Άλλοι πάλι αναγράφουν στο δελτίο παραγγελίας το ποσό του λογαριασμού σβησμένο και από κάτω ένα νέο μικρότερο ποσό. Για παράδειγμα καφέ-εστιατόριο στο δελτίο παραγγελίας είχε σβήσει τα 90 ευρώ και από κάτω είχε αναγράψει νέο ποσό, μειωμένο κατά 15 ευρώ – και φυσικά χωρίς απόδειξη.

ΠΗΓΗ: CAPITAL.GR