Ενίσχυση στα μέτρα στήριξης.

Με ενισχυμένα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων για το μήνα Γενάρη επιχειρεί η κυβέρνηση.

Έτσι την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξει ο πέμπτος κύκλος Επιστρεπτέας Προκαταβολής με προϋπολογισμό 1.5 δις ευρώ. Το 50% από αυτά θα είναι επιστρεπτέο και το άλλο 50% θα είναι επιδότηση. Η χορήγηση του πέμπτου κύκλου της Επιστρεπτέας θα γίνει με βάση τους τζίρους της περιόδου Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου. Θα περιλαμβάνει ελάχιστη ενίσχυση 1.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Πλήρης απαλλαγή από το ενοίκιο τον Γενάρη

Παράλληλα, για το μήνα Ιανουάριο θα δοθεί πλήρης απαλλαγή από το ενοίκιο σε όσες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή ως τις 11 Ιανουαρίου. Η πλήρης απαλλαγή από το ενοίκιο του Ιανουαρίου αφορά:

Tις επιχειρήσεις στο λιανεμπόριο, στην εστίαση, τον πολιτισμό, στον αθλητισμό, στα γυμναστήρια, στον τουρισμό, στις μεταφορές, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής.

Αντίθετα, για τον επόμενο μήνα Φεβρουάριο, ισχύει η παλαιότερη εξαγγελία Μητσοτάκη. Δηλαδή έκπτωση ενοικίου 80% προς όλες τις επιχειρήσεις που παίρνουν τον Γενάρη πλήρη απαλλαγή από το ενοίκιο.

Σε ό,τι αφορά τις πολύ μικρές επιχειρήσεις που λόγω μεγέθους δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό, σχεδιάζεται η επέκταση του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Από το πρόγραμμα αυτό αναμένεται ότι επιχειρήσεις με τζίρους από 100.000 ως 200.000 ευρώ θα μπορούν να αντλήσουν κεφάλαια κίνησης ως 50.000 ευρώ από τα τέλη Ιανουαρίου και μετά.

Τα προγράμματα για εστίαση και λιανεμπόριο

Τέλος, θα τρέξουν και δύο στοχευμένα προγράμματα για την εστίαση και το λιανεμπόριο. Το πρόγραμμα που αφορά την εστίαση αφορά την επιδότηση των επιχειρήσεων εστίασης για την αγορά θερμαντικών σωμάτων εξωτερικού χώρου. Με κονδύλια από το ΕΣΠΑ και μέγιστο ποσό επιδότησης τα 5.000 ευρώ ανά χώρο εστίασης. Στα συν του προγράμματος είναι ότι καλύπτει αναδρομικά αγορές θερμαντικών σωμάτων που έχουν γίνει από τον Φεβρουάριο 2020 με την υποβολή των σχετικών παραστατικών.

Αντίθετα, το πρόγραμμα που αφορά το λιανεμπόριο περιλαμβάνει επιδότηση 100% της δαπάνης για τη δημιουργία ηλεκτρονικού καταστήματος (e-shop). Είναι στην πραγματικότητα δώρο άδωρο για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου. Δρομολογείται μετά από το κλείσιμο των μαγαζιών για 5 μήνες σε ετήσια βάση κι αφού έχουν χαθεί οι τζίροι του Πάσχα, των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Αυτό το πρόγραμμα θα ανοίξει τέλη Ιανουαρίου. Όσες επιχειρήσεις το πάρουν θα χρειαστούν μήνες μέχρι να αποκτήσουν eshop λόγω της μεγάλης συσσώρευσης παραγγελιών στους κατασκευαστές ιστοσελίδων. Είναι προφανές ότι κύριος ωφελούμενος του δεν θα είναι το πολύπαθο λιανεμπόριο. Θα είναι οι επιχειρήσεις κατασκευής ιστοσελίδων που θα κάνουν χρυσές δουλειές με κρατική επιδότηση.   

Πηγή: Documento