Εστίαση: Τι θα κρίνει το άνοιγμά της.

Το λιανεμπόριο έχει επιστρέψει εδώ και μια εβδομάδα. Tο μερικό άνοιγμα της αγοράς έχει δώσει μια μικρή «ανάσα» σε κάποιες επιχειρήσεις. Την ίδια στιγμή, βέβαια, οι εικόνες συνωστισμού προκαλούν έντονη ανησυχία. Κι όχι μόνο στους λοιμωξιολόγους. Kαι στους υπόλοιπους κλάδους που ακόμα παραμένουν ανενεργοί λόγω των μέτρων προστασίας κατά της διασποράς του κορονοϊού.

Ένας από αυτούς τους κλάδους είναι και η εστίαση. Όπως φαίνεται πάει αρκετά πίσω σε ό,τι αφορά το άνοιγμα ακόμα και με πολύ αυστηρά μέτρα και κανόνες λειτουργίας. Οι επαγγελματίες του κλάδου έχουν εξηγήσει πως – ειδικά τους μήνες που διανύουμε – είναι αδύνατο να ανοίξει η εστίαση μόνο με εξωτερικούς χώρους. Την ίδια στιγμή οι επιχειρήσεις έχουν φτάσει στα όριά τους. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως υπάρχει απώλεια τζίρου κατά 70% για τους περισσότερους. Όσοι λειτουργούν τις υπηρεσίες delivery περιορίζουν την απώλεια κοντά στο 46%.

Με τα καταστήματα της εστίασης, λοιπόν, να είναι πάνω από 150 ημέρες σε καραντίνα, είναι λογική απόρροια η κραυγή αγωνίας από εκατοντάδες επιχειρήσεις της εστίασης που όπως φαίνεται θα περιμένουν αρκετά ακόμα για να σηκώσουν ρολά. Ενδεικτικές είναι και οι δηλώσεις του πρωθυπουργούΚυριάκου Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια συζήτησης στο πλαίσιο της διαδικτυακής συνόδου του World Economic Forum που αφορούσε τις οικονομικές συνέπειες από την πανδημία.

Σε ερώτηση για το πότε θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε πως αυτό εξαρτάται από την πορεία των εμβολιασμών. Αναφέρθηκε δε αναλυτικά στη συμφωνία της ΕΕ με τις φαρμακευτικές εταιρείες για την προμήθεια των δόσεων, την οποία χαρακτήρισε ως «success story».

Τόνισε, ωστόσο, ότι οι παραδόσεις πρέπει να εξασφαλιστεί πως θα γίνουν πιο γρήγορα και να μην υπάρξουν καθυστερήσεις. Από τις παραδόσεις εξαρτάται άμεσα ο ρυθμός των εμβολιασμών. Αν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, κατέληξε ο πρωθυπουργός, θα μπορούμε να επιστρέψουμε σε μια κάποια κανονικότητα στα τέλη της άνοιξης ή στις αρχές του καλοκαιριού.

ΠΗΓΗ: newsbomb