Εστίαση:Αποκλείονται 2-2,5 εκατομμύρια «καλοί πελάτες» από τις 13 Σεπτεμβρίου.

Εκτός εστιατορίων, μπαρ, καφέ 2 εκατ. ανεμβολίαστοι 18 ως 49 ετών – Στα 2,5 εκατ. εάν προστεθούν οι έως 59 ετών – Κραυγή αγωνίας του κλάδου για μέτρα στήριξης.

Την αγωνία των επιχειρήσεων της εστίασης, που μοιράζονται επίσης οι επιχειρήσεις που σχετίζονται με τον πολιτισμό, την άθληση κτλ, για το εξάμηνο mini lockdown στο οποίο τους οδηγούν τα μέτρα της κυβέρνησης, περιέγραψε μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Open ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς.

«Η εστίαση από τις 13 Σεπτεμβρίου μέχρι και το τέλος Μαρτίου του 2022 μπαίνει σε mini lockdown, το 50% και πλέον των δυνητικών πελατών μας αδυνατούν να έρθουν στις επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής. Αυτό δημιουργεί τεράστια προβλήματα στις επιχειρήσεις, στον κύκλο εργασιών τους, στις σχέσεις με τους πελάτες, στην ευθύνη που αναλαμβάνουν οι επιχειρήσεις για έλεγχο εμβολιασμού και τις συνέπειες του», τόνισε ο κ. Καββαθάς.

Και την ώρα που απειλείται με δραματική μείωση ο τζίρος των επιχειρήσεων, «δημιουργείται και επιπλέον κόστος, καθώς χρειάζεται υπάλληλος, υπεύθυνος καταστήματος να είναι συνεχώς στην είσοδο» για να ελέγχει εάν έχουν πιστοποιητικό οι πελάτες, «γιατί σε οποιοδήποτε έλεγχο, υπεύθυνη είναι πάντα η επιχείρηση». Όλα αυτά «είναι σε πλήρη αντίθεση με αυτό που λέμε εμείς, ότι “η Αυτού Μεγαλειότης” είναι ο πελάτης. Φανταστείτε επαγγελματία που έχει κάνει αγώνα ετών για να δημιουργήσει ένα πελατολόγιο, στο 50% να απαγορεύει την είσοδο», συνέχισε ο κ. Καββαθάς, σημειώνοντας ότι η δική του εμπειρία 31 ετών στην εστίαση δείχνει ότι ο πελάτης ακόμη και αν είναι 100 φορές ευχαριστημένος, «μία φορά δυσαρεστημένος, αυτή θυμάται».

«Περιμένουμε από την κυβέρνηση μέτρα στήριξης για τον κλάδο», τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.

Απέρριψε εξάλλου το επιχείρημα ότι ο εμβολιασμός στους ενήλικους (που αποτελούν και τους πελάτες της εστίασης κατά μείζονα λόγο) είναι μεγαλύτερος, στο 70% περίπου. Όπως σημείωσε, στις ηλικίες που αποτελούν τους συστηματικότερους και πιο «καλούς» πελάτες της εστίασης, τα ποσοστά εμβολιασμού είναι κατά πολύ χαμηλότερα.

Σημειώνεται ότι σήμερα το ECDC αναφέρει πως στην Ελλάδα είναι εμβολιασμένο μόνο το 48,3% των ηλικιών 18-24 και το 60,6% των 25-49. Στις ηλικίες 18-49 καταγράφονται πάνω από 2 εκατομμύρια ανεμβολίαστοι Έλληνες πολίτες. 

Ακόμη και αν επεκτείνει κανείς ηλικιακά τους «καλούς» πελάτες της εστίασης προσθέτοντας τις ηλικίες 50-59 όπου ο εμβολιασμός έχει φτάσει το 71,9%, η απώλεια πελατείας για την εστίαση φτάνει τα 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους

Σημειώνεται ότι τα παραπάνω αφορούν το ίδιο και τους κλειστούς χώρους πολιτισμού (θέατρα, κινηματογράφοι, μουσεία), άθλησης (γυμναστήρια, σχολές) και άλλες συναφείς δραστηριότητες.

ΠΗΓΗ: Η ΑΥΓΗ