Έξτρα «πονοκέφαλος» στην εστίαση τα τέλη τραπεζοκαθισμάτων στο δήμο Αθηναίων

Σοβαρό ζήτημα με τα τέλη για τα τραπεζοκαθίσματα στο δήμο Αθηναίων έχει προκύψει με την έλευση του 2021.

Ο δήμος Αθηναίων μετά το πρώτο lockdown αποφάσισε να βοηθήσει τους επιχειρηματίες της εστίασης να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και αποφασίστηκε απαλλαγή τελών για τους μήνες εφαρμογής του lockdown (15/03 – 25/05 και 01/11 – 31/12).

Παράλληλα, οι πληρωμές των τελών για τα τραπεζοκαθίσματα είχαν «παγώσει», λόγω του πρώτου lockdown και των γενικότερων δυσκολιών που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού. Από τη μεριά του δήμου δεν υπήρχει κάποια αξίωση για σχετικές πληρωμές, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2020. Τον Νοέμβριο, όμως, πριν από τη λήξη της σχετικής προθεσμίας, προέκυψε το δεύτερο lockdown και τα καταστήματα εστίασης έκλεισαν ξανά.

Έκτοτε, όπως αναφέρουν επαγγελματίες εστίασης, δεν υπήρξε κάποια επαφή με το δήμο, ούτε κάποια ενημέρωση για το πότε πρέπει να πληρωθούν τα συγκεκριμένα τέλη και υπήρξε η βεβαιότητα πως λόγω της κατάστασης που είναι «ασφυκτική» για τις περισσότερες επιχειρήσεις, θα υπήρχε νέα παράταση πληρωμής. Ο δήμος, ωστόσο, είχε διαφορετική άποψη.

Δεν έδωσε παράταση και τα χρέη αυτά θεωρούνται πλέον ληξιπρόθεσμα. Όσες επιχειρήσεις δεν τα πλήρωσαν, βρίσκονται αντιμέτωπες με πρόστιμο 100% επί της οφειλής. Και δεν πρόκειται για λίγους που παρέλειψαν ή δεν μπόρεσαν να πληρώσουν.

Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς πως ο ήδη πληττόμενος κλάδος της εστίασης βρίσκεται σε «αναμμένα κάρβουνα». Υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια από την κακή επικοινωνία με τον δήμο, που από τη μεριά του δηλώνει πως αποτελεί κανόνα ότι οι οφειλές κάθε έτους πρέπει να καταβάλλονται πριν αυτό εκπνεύσει. Ωστόσο, οι επιχειρηματίες ζητούν επανεξέταση της απόφασης, καθώς το 2020 δεν ήταν μία «συνηθισμένη» χρονιά.

Οι επαγγελματίες εστίασης ζητούν:

  • • Παράταση καταβολής του τέλους έως ότου επανεκκινήσει τη λειτουργία του ο κλάδος
  • • 6-12 δόσεις για όλες τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον Δήμο Αθηναίων
  • • Κατάργηση όλων των προσαυξήσεων για μη έγκαιρη καταβολή τελών του έτους 2020

Πηγή: Reporter.gr