Γέροντας Επιφάνιος: Eίχε μαγειρέψει με τον Τζέιμι Όλιβερ και είχε φιλοξενήσει τον Ουμπέρτο Έκο

Ο μοναχός Επιφάνιος, μια χαρισματική αγιορείτικη φυσιογνωμία, έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 64 ετών.

Ο Αγιορείτης καλόγερος, που βρισκόταν στον Άθω, κατόρθωσε να κάνει το Άγιο Όρος γνωστό στα πέρατα του κόσμου. Η αγιορείτικη διατροφή και το κρασί ήταν στο επίκεντρο των ενδιαφερόντων του.

Ήταν ο πρώτος που δημιούργησε σύγχρονο οινοποιείο στον Άθω και έβγαλε στην αγορά τα κρασιά «Μυλοπόταμος».Μαγείρεψε αγιορείτικες συνταγές, σ’ όλες τις γωνιές του πλανήτη μαζί με διάσημους σεφ όπως ο Τζέιμς Όλιβερ.

Προσωπικότητες του πολιτικού, πνευματικού, επιχειρηματικού κόσμου, από την Ελλάδα και το εξωτερικό φιλοξενήθηκαν στο κελί του. Ο Ουμπέρτο Έκο να ήταν τακτικός επισκέπτης.

Ήταν ο πρώτος που εγκατέστησε σύγχρονο οινοποιείο στον Άθω και έβγαλε στην αγορά τα κρασιά «Μυλοπόταμος», για να τον ακολουθήσουν αργότερα και άλλα μοναστήρια, και βεβαίως μαγείρεψε αγιορείτικες συνταγές, σ’ όλες τις γωνιές του πλανήτη, με διάσημους σεφ όπως ο Τζέιμς Όλιβερ, κ.ά.

Προσωπικότητες του πολιτικού, πνευματικού και επιχειρηματικού κόσμου φιλοξενήθηκαν κατα καιρούς στο κελί του. Ο Ουμπέρτο Έκο μάλιστα ήταν τακτικός επισκέπτης.

Για την ενασχόληση του με τη μαγειρική, έγιναν πολλά ντοκιμαντέρ που προβλήθηκαν στο εξωτερικό.