Η αλλαγή που συντελείται στον κλάδο της εστίασης

To ΔΣ του Σωματείου “Η Ένωση”, επισημαίνει την ύπαρξη και τις προεκτάσεις της ουσιαστικότερης και βασικότερης διαφαινόμενης αλλαγής στον κλάδο της εστίασης αλλά και προβλέπει την επερχόμενη ποιοτική αναβάθμιση των προϊόντων και των υπηρεσιών των καταστημάτων διανομής.

Άλλωστε με την προοπτική της αναβάθμισης, η μεγάλη δοκιμασία που παγκοσμίως ζει η εστίαση, εξαιτίας της πανδημίας, μοιάζει παράλληλα και με μια ευκαιρία, μια ευκαιρία για ουσιαστικές αλλαγές που θα ανεβάσουν τον πήχη της εστίασης συνολικά.  Όχι μόνο για λόγους ανταγωνισμού, αλλά και λόγους φιλοσοφίας της κάθε επιχείρησης που θα προτιμήσει αντί των εύκολων και γρήγορων λύσεων, τις πιο δημιουργικές και πρωτοποριακές ιδέες και την στροφή στις ποιοτικότερες επιλογές σε κάθε επίπεδο και διαδικασία.

Πιο συγκεκριμένα η αλλαγή που συντελείται αυτή τη στιγμή στην εστίαση είναι σχεδόν σίγουρο πως θα έχει μόνιμο χαρακτήρα:

Το γεγονός ότι πλέον η διανομή φαγητού αφορά και σε εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας όπως για παράδειγμα εστιατόρια με αστέρια Michelin σημαίνει ότι η διανομή περνά σε μια “νέα εποχή”. Ο επαγγελματισμός θα κυριαρχήσει και θα κάνει τη διαφορά σε ό,τι μέχρι σήμερα συνηθίζαμε να λέμε “πρόχειρο” φαγητό και το συνδέαμε με τη διανομή. Η διανομή αναβαθμίζεται, σταματάει να είναι “πρόχειρη”. Από το γευστικό αποτέλεσμα και τον τρόπο που το φαγητό φτάνει στο σπίτι σε ιδανικές συνθήκες θερμοκρασίας για παράδειγμα και ειδικών συσκευασιών που τις εξασφαλίζουν ως την επικοινωνία με τον πελάτη καθ’όλη τη διαδικασία είναι τα χαρακτηριστικά αυτά που δημιουργούν πλέον τους όρους σε ότι θα ονομάζαμε,  ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. 

Προτεραιότητα λοιπόν όλων των καταστημάτων πρώτης γενιάς θεωρούμε ότι θα πρέπει να είναι η αναβάθμιση της κουζίνας τους, αλλά και η περαιτέρω εκπαίδευση τους προσωπικού τους ώστε να προσαρμοστούν και να ανταπεξέλθουν στις νέες συνθήκες. Οι προτιμήσεις του κόσμου κατευθύνονται προς τις ποιοτικότερες επιλογές και ας κοστίζει λιγάκι παραπάνω. Η εστίαση μπαίνει στο σπίτι μας, ως λίγες από τις επιλογές που έχουμε για κάποιου είδους διασκέδασης ή ευχαρίστησης για τις ώρες που βρισκόμαστε κλεισμένοι στα σπίτια μας.

Η εμπειρία, η τεχνογνωσία, ο επαγγελματισμός θα είναι όμως μία απαραίτητη παρακαταθήκη, ένα πολύτιμο όπλο στη φαρέτρα κάθε επιχείρισης που θα επενδύσει σε αυτά τα στοιχεία ακόμα και όταν οι φυσιολογικές συνθήκες επιστρέψουν. Όταν θα βγούμε από τα σπίτια μας οι συνθήκες όμως θα έχουν αλλάξει. Ας αδράξουμε την ευκαιρία προς τις σωστές αλλαγές.