Καλλιτέχνις δημιουργεί έργα τέχνης με…κρασί.

Μία καλλιτέχνις από τη Σερβία, η Sanja Jankovic, δημιουργεί έργα τέχνης χρησιμοποιώντας κρασί και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό.

Κι ενώ το lockdown συνεχίζεται και πλέον περνάμε πολύ χρόνο στο σπίτι, οι περισσότεροι από εμάς αναζητούμε τρόπους για να κάνουμε την καραντίνα λίγο πιο ανεκτή. Κάποιοι ζωγραφίζουν για να μη βαριούνται. Άλλοι βάζουν ένα ποτήρι κρασί και απολαμβάνουν την ηρεμία τους. Τι γίνεται όμως όταν αυτά τα δύο συνδυάζονται;

Κρασί αντί για χρώμα;

Μία καλλιτέχνις από τη Σερβία, η Sanja Jankovic, δημιουργεί έργα τέχνης χρησιμοποιώντας κρασί αντί για χρώμα. Απεικονίζει χαρακτήρες από σειρές όπως το Game of Thrones, σκηνές από την ταινία Interstellar, ακόμη και διάσημους πίνακες όπως η Μόνα Λίζα.

Η ίδια η Jankovic ισχυρίζεται ότι απολαμβάνει να δημιουργεί τέχνη με μη συμβατικά υλικά, όπως είναι το κρασί. Μάλιστα, η καταγωγή της από τη Σερβία παίζει ρόλο σε αυτή της την επιλογή καθώς η παρακολούθηση γευσιγνωσίας κρασιού είναι κάτι αρκετά συνηθισμένο εκεί. Κατά τη διάρκεια μιας γευσιγνωσίας το 2015, ένας λεκές από χυμένο κόκκινο κρασί πάνω σε ένα καθαρό τραπεζομάντιλο τράβηξε την προσοχή της. Έτσι αποφάσισε να πειραματιστεί με το υλικό αυτό για τη δημιουργία έργων τέχνης.

Η ζωγραφική με κρασί θυμίζει το ξεθωριασμένο αποτέλεσμα που αφήνουν σε έναν καμβά οι νερομπογιές, με τις αποχρώσεις τους να αλλάζουν μετά την επαφή με τον αέρα και με το πέρασμα των χρόνων. Το αποτύπωμα του κρασιού μπορεί να έχει ανοιχτούς κόκκινους τόνους ή πιο έντονες σκούρες μωβ αποχρώσεις. Αυτό εξαρτάται από το είδος του κρασιού, όπως αναφέρει η Sanja Jankovic.

Διαφορετικά είδη κρασιού μπορούν να δημιουργήσουν διαφορετικά εφέ στη ζωγραφική, για ένα πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Μετά την ολοκλήρωση του έργου, κάθε κομμάτι πρέπει να λουστραριστεί για να διασφαλιστεί η μακροχρόνια διάρκεια του. Είναι καλό να αποφεύγεται το φως του ήλιου και τα υγρά περιβάλλοντα.

Δείτε μερικά από τα εντυπωσιακά έργα της Sanja Jankovic:

svg%3E
svg%3E
svg%3E
svg%3E
svg%3E
svg%3E
svg%3E
svg%3E
svg%3E
svg%3E

ΠΗΓΗ: monopoli.gr