Κορωνοϊός: Πώς πρέπει να διαχειριζόμαστε τα τρόφιμα που αγοράζουμε

Πάντοτε δίναμε προσοχή στην υγιεινή των τροφίμων,τώρα όμως με τον  κορωνοϊό χρειάζεται να δώσουμε λίγη παραπάνω.

Η επίκουρη Καθηγήτρια Μικροβιολογίας Δημόσιας Υγείας – Μοριακής Μικροβιολογίας Γεωργία Μανδηλαρά,  επιχείρησε να απαντήσει σε απορίες που όλοι έχουμε. Ο SARS-CoV-2 δεν φαίνεται να μεταδίδεται από την κατάποση τροφίμων, καθότι αυτά ακολουθούν την πεπτική οδό, και ως εκ τούτου δεν επιβιώνει στο όξινο περιβάλλον του στομάχου, όπου καταλήγει το τρόφιμο.

 

Κανόνες υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων

Πλένουμε πάντα καλά τα χέρια μας πριν πάμε για ψώνια όπως και στην επιστροφή αλλά και πριν μαγειρέψουμε.Να δίνουμε προσοχή στο πλύσιμο των χεριών μας και κατά τη διάρκεια   κάποιας παρασκευής όπως για παράδειγμα όταν χειριζόμαστε ωμό κρέας. Το πλύσιμο γίνεται απλά με ζεστό νερό και σαπούνι.

Μπορούμε να πλένουμε επίσης με ζεστό νερό και απλό σαπούνι τις συσκευασίες διάφορων τροφίμων που προμηθευόμαστε(πχ πλαστικά σκεύη) και να τα χρησιμοποιούμε κανονικά ή ακόμα αν δε τα θεωρούμε απαραίτητα να τα απορρίπτουμε.

Αποθηκεύουμε τα τρόφιμα σε κατάλληλο μέρος προσέχοντας πάντα να μην έρθουν σε επαφή τα ωμά με τα μαγειρεμένα τρόφιμα.

Τα φρούτα είναι καλό να πλένονται με νερό και λίγο πράσινο σαπούνι το οποίο και αργότερα θα ξεπλύνουμε καλά.

Τα λαχανικά που είναι δύσκολο να πλυθούν τα αφήνουμε στο ψυγείο 2-3 μέρες για να αδρανοποιηθεί ο ιός.