Oδηγίες συντήρησης και αποθήκευσης του καφέ για να παραμείνει φρέσκος για περισσότερο διάστημα.

Ο καφές θεωρείται αδιαμφισβήτητα ένα από τα αγαπημένα ροφήματα στην καθημερινότητα όλων.

Ωστόσο, για να παραμείνει εξίσου το ίδιο απολαυστικός μετά την αγορά του και να δώσει στο μέγιστο το άρωμα αλλά και τη γεύση του θα πρέπει να φυλάσσεται  σωστά.  Η αποθήκευση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι για τη διατήρηση της φρεσκάδας αλλά και της γεύσης του.

Ποιος είναι όμως ο σωστός τρόπος συντήρησης;


Παρακάτω δίνονται οδηγίες για ασφαλή συντήρηση και αποθήκευση για περισσότερο χρονικό διάστημα.


Αρχικά, οι παράμετροι οι οποίες επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα του καφέ είναι οι ακόλουθοι:


1. Το φως του ήλιου
2. Η υγρασία
3. Η υψηλή θερμοκρασία και
4. Η πολυκαιρία (δηλαδή η μεγάλη διάρκεια συντήρησης)


• Η ορθή αποθήκευση του καφέ, θα πρέπει να γίνεται σε σκιερό μέρος. Ώστε να μην προκληθεί η αλλοίωση της σύστασής του από το φως του ήλιου.

• Το νερό, μπορεί να αποτελεί απαραίτητο συστατικό ώστε ο καφές σας να μετατραπεί σε ένα απολαυστικό ρόφημα. Όμως εάν έχει περάσει υγρασία στους κόκκους του καφέ κατά την αποθήκευσή του. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να επέλθει γρήγορη αλλοίωση.

Επομένως, μία απλή λύση ώστε να αποφευχθεί τυχόν αλλοίωση, η αποθήκευσή του θα πρέπει να γίνεται σε αεροστεγές δοχείο, για να μην έρχεται συνεχώς σε επαφή με τον αέρα και κατ’ αυτό τον τρόπο να αποφευχθεί η υγρασία.

• Η ιδανική και κατάλληλη θερμοκρασία αποθήκευσης που ενδείκνυται είναι η θερμοκρασία δωματίου (210C), διότι ο καφές περιέχει έλαια, τα οποία δεν θα πρέπει να υπερθερμαίνονται αλλά ούτε και να «παγώνουν».

• Όπως όλα τα τρόφιμα αλλά και τα είδη διατροφής, έτσι και ο καφές φέρει στο εξωτερικό της συσκευασίας του την ημερομηνία λήξης όπου όσο πιο γρήγορα θα καταναλωθεί, τόσο πιο απολαυστικός θα παραμένει.

• Ο φρεσκοκαβουρδισμένος καφές, θα πρέπει να καταναλώνεται το πολύ εντός δύο εβδομάδων.
Επιπλέον, επειδή η έκθεση του καφέ στον αέρα θεωρείται ο χειρότερος εχθρός του, μία καλή λύση είναι να διαιρέσετε τον καφέ σας σε πολλά μικρότερα τμήματα, διατηρώντας έτσι το μεγαλύτερο και αχρησιμοποίητο τμήμα σε ένα αεροστεγές δοχείο.

• Είναι πολύ σημαντικό να μην τοποθετείτε τον καφέ είτε σε ψύξη είτε σε κατάψυξη, για τον λόγο ότι η επαφή με την υγρασία θα έχει ως αποτέλεσμα να προκληθεί η διάβρωση.

• Οι συσκευασίες του εμπορίου που αγοράζετε, δεν είναι γενικά κατάλληλες για μακροχρόνια αποθήκευση.

• Αγοράστε τις ποσότητες που θα καταναλώσετε ανάλογα με το πόσο γρήγορα θα τις χρησιμοποιήσετε, διότι ο καφές ξεκινάει σχεδόν να χάνει μέρος της φρεσκάδας του μετά το ψήσιμο. Οπότε, είναι προτιμότερο η αγορά μικρών ποσοτήτων.

Γράφει η Μαρία  Τσομπανοπούλου
Γεωπόνος Επιστημών Τροφίμων MSc

ΠΗΓΗ: Η ΡΟΔΙΑΚΗ