Πάνω από 15.000 εργαζόμενοι στην εστίαση σε καθεστώς αναστολής στην Πάτρα.

Πάνω από 15.000 εργαζόμενοι του κλάδου της εστίασης, στην Πάτρα και στην Αχαΐα, βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε καθεστώς αναστολής εργασίας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ανθρώπων του κλάδου που έχουν κλειστά τα μαγαζιά τους από τις 7 Νοεμβρίου, ο αριθμός αυτός των 15.000 εργαζομένων αντιστοιχεί στο μισό του συνολικού τους αριθμού.

Τα καταστήματα εστίασης αλλά και γενικότερα της αναψυχής και των νυχτερινών κέντρων υπολογίζεται ότι απασχολούν συνολικά γύρω στους 30.000 εργαζόμενους.

Οι μισοί λοιπόν από αυτούς κάθονται από τον Νοέμβριο και ζουν με τα 534 χρήματα της αναστολής. Οι άλλοι μισοί απασχολούνται περιοδικά μέσα από την εξυπηρέτηση του take away ή για διάφορους λόγους δεν βρίσκονται καν σε καθεστώς αναστολής. Έτσι δεν έχουν καν εισόδημα όλο αυτό το διάστημα.

Ακόμα όμως και το μεγαλύτερο ποσοστό των εργαζομένων του κλάδου που είναι σε αναστολή έκανε «μαύρα» Χριστούγεννα φέτος. Αυτό επειδή τα χρήματα των 534 ευρώ άργησαν να μπουν.

Το ερωτηματικό είναι το πότε θα ανοίξει η εστίαση, με τις προβλέψεις να φτάνουν από τον Μάρτη και μετά. Το σίγουρο είναι ότι όταν ανοίξουν τα μαγαζιά τίποτα δεν θα είναι το ίδιο με πριν. Ο κορωνοϊός ήταν (και είναι) ένα «τσουνάμι» για την εστίαση.

Ένα τσουνάμι που έχει ισοπεδώσει τα πάντα στο πέρασμα του, με δεδομένο το κλείσιμο αρκετών καταστημάτων. Άρα ένα μεγάλο ποσοστό από τους εργαζόμενους στην εστίαση και στον επισιτισμό, θα περάσουν από τη φάση της αναστολής σε αυτή της ανεργίας.

Πέρα από αυτό, μένει να δούμε τις μεταβολές που θα φέρει όλη αυτή η κατάσταση όταν τα καταστήματα ανοίξουν. Ασφαλώς θα έχουν μία μακροπρόθεσμη προοπτική και θα αργήσουν να φανούν.

ΠΗΓΗ: Patrastime.gr