«Παράθυρο» για σταδιακό άνοιγμα δραστηριοτήτων εντός Μαρτίου.

Το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας τον Μάρτιο -αρχής γενομένης από το λιανεμπόριο- αποτελεί βασικό κυβερνητικό στόχο. Με τις ημερομηνίες… επιστροφής στην κανονικότητα να κλειδώνουν μέσα στην εβδομάδα. Η σταθεροποίηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού ανοίγει ένα παράθυρο αισιοδοξίας. Mε δεδομένο πως δεν μπορεί να παραταθεί για μεγάλο διάστημα το «κλείσιμο» οικονομικών δραστηριοτήτων.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου, ένας μήνας σκληρού lockdown κοστίζει στο σύνολο της οικονομίας περίπου 2,5 με 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Ειδικά για το λιανεμπόριο, «λουκέτο» 30 ημερών εκτιμάται πως μπορεί να οδηγήσει σε απώλειες 1,4 δισ. ευρώ.

Αρχή από το λιανεμπόριο, κλειστή η εστίαση

Την Τετάρτη θα αξιολογηθεί εκ νέου η κατάσταση. Θα συζητηθεί το πόσο σύντομα μπορεί να ανεβάσουν ρολά τα εμπορικά καταστήματα. Το μόνο σίγουρο είναι πως η αρχή θα γίνει από το λιανεμπόριο. Με την εστίαση σε αυτήν τη φάση να παραμένει κλειστή.

Στην περίπτωση του λιανεμπορίου το βασικό σενάριο προβλέπει σε πρώτη φάση επιστροφή του click away στις αρχές Μαρτίου. (Eνδεχομένως με ειδικό κωδικό SMS). Το click in shop θα εφαρμοστεί με διευρυμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων. Με συγκεκριμένο αριθμό πελατών ανάλογα με τα τετραγωνικά ώστε να μην υπάρξει συνωστισμός. (Kάτι ανάλογο γίνεται στα σούπερ μάρκετ).

Δύο είναι οι κρίσιμοι παράγοντες που οδηγούν στην οικονομική κανονικότητα:

η πορεία των κρουσμάτων, αλλά και οι αντοχές του συστήματος υγείας. Από τα επιδημιολογικά δεδομένα των επόμενων ημερών θα κριθεί το κατά πόσο την επόμενη Δευτέρα μπορεί να γίνει ένα σημαντικό βήμα «ανοίγματος».

Τη σταθεροποίηση των κρουσμάτων κορωνοϊού περιμένουν στην κυβέρνηση. Aυτό ώστε από την 1η Μαρτίου, με τις οδηγίες των λοιμωξιολόγων, να υπάρξει σταδιακό άνοιγμα δραστηριοτήτων, με πρώτα το λιανεμπόριο και τα σχολεία.

Σχετική αναφορά έκανε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, επισημαίνοντας παράλληλα πως θα υπάρξουν μέτρα που θα ενισχύσουν τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους. «Μέτρα – γέφυρα τα οποία θα ανακοινωθούν το αμέσως προσεχές διάστημα» υπογράμμισε.

Στην επόμενη ημέρα αναφέρθηκε σε χαιρετισμό που απηύθυνε σε διαδικτυακή εκδήλωση για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Στέλνοντας ένα μήνυμα αισιοδοξίας.

Σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «λίγο απέχουμε από την υπέρβαση της υγειονομικής κρίσης, από την επανεκκίνηση της οικονομίας και την επανέναρξη της κοινωνικής μας δραστηριότητας. Ο τόπος θα επανέλθει σύντομα σε κανονικές συνθήκες λειτουργίας. Η Ήπειρος μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη προς όφελος όλης της χώρας».

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr