Πότε και πως έφτασε ο καφές στην Ελλάδα.

Όπως στις περισσότερες χώρες, έτσι και στην Ελλάδα, ο καφές παραμένει εδώ και πολλά χρόνια το αγαπημένο ρόφημα των καταναλωτών. Πως όμως έφτασε στην Ελλάδα ο καφές;

Η άφιξη του καφέ στην Ελλάδα, έφτασε την περίοδο της τουρκοκρατίας. Όταν Έλληνες της Κωνσταντινούπολης και της Βορείου Ελλάδος, συστήθηκαν για πρώτη φορά με τον καφέ. Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης εξιστορεί πως ο καφές εξαπλώθηκε στην υπόλοιπη Ελλάδα από το 1760 και μετά.

καφές

Το πρώτο καφενείο που άνοιξε ήταν η «Ωραία Ελλάς» στην συμβολή των οδών Ερμού και Αιόλου στην Αθήνα. Φήμες όμως λένε, πως πριν από αυτό, είχε ανοίξει ήδη το πρώτο καφενείο στο Ναύπλιο όταν απελευθερώθηκε η πρωτεύουσα, το «Πράσινο δενδρί» στην Ιερά οδό.

Τα καφενεία έγιναν πολύ γρήγορα χώροι συναθροίσεων. Στις αρχές του αιώνα, οι κόκκοι καφέ αγοράζονταν ακατέργαστοι. Οι νοικοκυρές έπρεπε να τους καβουρδίσουν για να τους καταναλώσουν. Επιστρατεύοντας με αυτό τον τρόπο κατσαρόλες, τηγάνια και ότι άλλο είχαν στη διάθεσή τους για να καβουρδίσουν τον καφέ.

Την περίοδο του 20ου αιώνα, το 1910 τα καφεκοπτεία χρησιμοποιούσαν μία περίπλοκη και δύσκολη μέθοδο για να καβουρδίσουν τον καφέ. Σε πέτρινο μύλο με ένα καβουρντιστήρι 10-20 οκάδων( οθωμανική μονάδα μέτρησης της μάζας). Για καύσιμη ύλη χρησιμοποιούσαν κάρβουνο ή ξύλα.

Τα αδέρφια Λουμίδη δούλευαν σε καφεκοπτεία της εποχής. Λίγα χρόνια αργότερα, όμως, το 1919 άνοιξαν το δικό τους καφεκοπτείο στον Πειραιά, και πρωτοπορώντας για την εποχή, ξεκινούν να πωλούν έτοιμο συσκευασμένο καφέ τον «έτοιμο καφέ Λουμίδη». Στην αρχή οι νοικοκυρές ήταν διστακτικές στην αγορά ενός έτοιμου σκευάσματος, καθώς για εκείνη την εποχή δεν ήταν κάτι που συνηθίζονταν και οι συσκευασίες προϊόντων ήταν αμφιβόλου ποιότητας. Με τον καιρό όμως αυτοί που δοκίμασαν το νέο επαναστατικό σκεύασμα των αδερφών Λουμίδη, ξεκίνησα να το βάζουν στα σπίτια τους χωρίς κανέναν δισταγμό.

καφές στην Ελλάδα

Το 1923, τα τρία αδέλφια ανοίγουν ακόμη ένα κατάστημα, πάλι στον Πειραιά.

Η φήμη τους δεν αργεί να φτάσει στην Αθήνα αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Το 1957, όπου ο καφές είχε φτάσει πια και στην Θεσσαλονίκη, ανακαλύπτεται τυχαία ο γνωστός, σήμερα, σε όλους φραπές, ένα ρόφημα ελληνικής παραγωγής, στην Διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης, αποκτώντας έτσι το όνομα του πιο αγαπημένου ροφήματος στην Ελλάδα.  Το 2000, ο espresso μπαίνει πια δυναμικά στην ελληνική αγορά, αφού ξεκινάει και η πώληση οικιακών μηχανών espresso με κάψουλες.

ΠΗΓΗ: seleo.gr