Σκυλακάκης: ανοικτό το να υπάρξει πρόγραμμα επιδότησης φοροαπαλλαγών.

Αναφορικά με την εστίαση άφησε ανοικτό το να υπάρξει πρόγραμμα επιδότησης φοροαπαλλαγών. Σε σχετικό ερώτημα κ. Σκυλακάκης απάντησε ότι «η εστίαση είναι από τους κλάδους που έχει πληγεί περισσότερο, όχι ομοιόμορφα». «Είναι ένας αριθμός μαγαζιών που έχουν βρει μια κάποια ισορροπία με το delivery. Αλλά ασφαλώς χρειάζεται βοήθεια και όποτε κάνουμε μέτρα την σκεφτόμαστε σαν κεντρικό κλάδο» είπε.

Ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε ερωτηθείς για το πως θα δομηθούν τα επόμενα μέτρα πως:

«δεν έχουμε ακόμη εικόνα του πώς θα εξελιχθεί ο Φεβρουάριος. Είναι συνάρτηση πολλών πραγμάτων. Περιλαμβανομένων και των εμβολιασμών αλλά και του πώς θα συμπεριφερθούμε. Οι πόροι μιας οικονομίας είναι πάντα πεπερασμένοι. Από ένα σημείο και πέρα δανειζόμαστε για να τα βγάλουμε πέρα. Aυτά τα δανεικά κάποια στιγμή θα κληθούμε να τα επιστρέψουμε». Είπε πως έχει τεράστια σημασία να ανοίξει κάποια στιγμή η οικονομία και να μην πάμε με «την λογική του ακορντεόν».

 Για τις επιχειρήσεις που έκαναν έναρξη το 2020 και την ένταξή τους στην Επιστρεπτέα είπε:

«τις βάλαμε για πρώτη φορά στην 4η. Θα μπουν και στην 5η» Eξήγησε πως:

«κάθε φορά που θα γίνεται μια καινούργια Επιστρεπτέα το περιθώριο θα διευρύνεται».  Εξήγησε πως το πρόβλημα με τις νέες επιχειρήσεις είναι ότι δεν υπάρχουν συγκριτικά στοιχεία τζίρου. «Η δυσκολία είναι ότι μια νέα επιχείρηση αυξάνει το τζίρο της υπό κανονικές συνθήκες όσο περνούν οι μήνες».

Για το αίτημα αναδρομικής μη επιστροφής του 50% του ποσού και για τις επιχειρήσεις που έχουν μπει στην πρώτη, 2η και 3η Επιστρεπτέα επανέλαβε πως δεν θα υπάρξει γενικευμένη κίνηση.

Δήλωσε: «χρειάζεται εξατομικευμένος χειρισμός αυτών των επιχειρήσεων» με βάση τα στοιχεία για το σύνολο του 2020.

Εξήγησε πως  δεν θα υπολογισθεί μόνο ο τζίρος. Θα υπολογισθούν και άλλα στοιχεία με ορόσημο «τη στιγμή που θα πρέπει οι επιχειρηματίες να λάβουν αποφάσεις» για το άνοιγμά τους. «Όχι τώρα που η οικονομία είναι κλειστή».

Πηγή: insider.gr