Θερμαντικά μηχανήματα εστίασης: Στα 200 – 250 ευρώ το μέσο κόστος αγοράς.

Σύμφωνα με το γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργο Κουράση, το μέσο κόστος αγοράς ενός τέτοιου θερμαντικού μηχανήματος κυμαίνεται μεταξύ 200-250 ευρώ. Ωστόσο, κατά τον ίδιο, το πρόβλημα είναι το υψηλό κόστος λειτουργίας τέτοιων θερμαντικών μηχανημάτων -είτε αερίου είτε πετρελαίου, το οποίο, όπως υποστηρίζει, φτάνει στα 20 ευρώ την ημέρα για την κάθε σόμπα.

«Είτε λειτουργούν με ρεύμα είτε με αέριο, οι συσκευές αυτές είναι πολύ ενεργοβόρες. Αν το κάθε μηχάνημα λειτουργήσει για κάποιες ώρες την ημέρα, το κόστος φτάνει στα είκοσι ευρώ. Είναι λογικό οι επιχειρηματίες να προσπαθούν να βρουν τρόπους να περιορίσουν την πτώση του τζίρου, η οποία έρχεται», λέει ο κ. Κουράσης.

Ο ίδιος εκφράζει την ελπίδα ότι μέχρι να φτάσουμε στη «καρδιά» του χειμώνα και σίγουρα μετά το Δεκέμβριο, θα έχει αυξηθεί το ποσοστό των εμβολιασμένων, οπότε η χασούρα μπορεί να είναι μικρότερη για τους επιχειρηματίες του κλάδου.

«Κάτι τέτοιο, ωστόσο, θα γίνει μετά το Δεκέμβριο, με αποτέλεσμα το πρώτο διάστημα να είναι μεγάλη η πτώση του τζίρου για τα καταστήματα του κλάδου μας», αναφέρει ο κ. Κουράσης.

Δεν αποκλείεται   το ενδεχόμενο, όσο κρυώνει ο καιρός, να παρατηρηθούν και φαινόμενα αισχροκέρδειας, λόγω της μεγάλης ζήτησης μηχανημάτων θέρμανσης εξωτερικού χώρου από τα καταστήματα εστίασης, από αυτούς που τα εμπορεύονται. Για το λόγο αυτό, όπως σημειώνει, η ομοσπονδία βρίσκεται σε άμεση επαφή με την Επιτροπή Ανταγωνισμού για το ζήτημα.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ