Θα υπάρξει επόμενη μέρα για την εστίαση;

Συμφωνούν με το σκεπτικό από την Ένωση Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ – Μπαρ νομού Θεσσαλονίκης, ωστόσο τονίζουν πως για όποια απόφαση για άνοιγμα της εστίασης πρέπει να προηγηθεί συζήτηση

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 

Νέος διαχωρισμός ανάμεσα έρχεται στα καταστήματα εστίασης, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, με τα καφέ και τα εστιατόρια να σχεδιάζεται να ανοίξουν μέσα στον Δεκέμβρη ενώ τα μπαρ και τα κλαμπ να παραμένουν κλειστά.

Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή ΣΗΜΕΡΑ στόχος είναι σε πρώτη φάση θα ανοίξουν τα σχολεία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων και το λιανεμπόριο, όπου δεν καταγράφεται αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο και υπερμετάδοση και στη συνέχεια καφετέριες κι εστιατόρια. Ωστόσο, σημείωσε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να λειτουργήσουν μπαρ και κέντρα διασκέδασης, λόγω του συγχρωτισμού που παρατηρείται σε αυτά. Έτσι, για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στον διαχωρισμό των καταστημάτων εστίασης, διαχωρίζοντας καφέ και εστιατόρια από τα μπαρ και τα νυχτερινά κέντρα.

Αν και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν κι άλλα lockdown, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι αυτό που έχει σημασία είναι πως θα ανοίξει η αγορά από την 1η Δεκεμβρίου. «Τα σχολεία έχουν ένα χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο και θα είναι στο πρώτο κύμα των δραστηριοτήτων που θα ανοίξουν, καθώς και το λιανεμπόριο που δεν έχει δείξει να σχετίζεται πολύ με αυξημένη υπερμετάδοση, ενώ η εστίαση και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος θα είναι προς το τέλος. Αν αυτό είναι σταδιακό και πόσο θα μεσολαβεί από τη μια φάση στην άλλη, θα το δούμε και θα το ανακοινώσουμε έγκαιρα», δήλωσε, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο οριζόντιου ανοίγματος. 

Ειδικότερα, για την εστίαση ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι «τα εστιατόρια και τα καφέ είναι στον σχεδιασμό μας να ανοίξουν τα Χριστούγεννα με κανόνες και ωράριο. Όπου υπάρχουν όρθιοι και συγχρωτισμός, μπαρ και κέντρα διασκέδασης, είναι δύσκολο να ανοίξουν».

«Είναι κάτι που θα έπρεπε να είχε γίνει μετά το πρώτο λοκντάουν, γιατί μετά είδαμε πως μαζί με τα ξερά κάηκαν και τα χλωρά», σχολίασε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης, κ. Μιχάλης Επιτροπίδης. Και συμπλήρωσε: «Η απόφαση που προαναγγέλλει την επαναλειτουργία της εστίασης μας βρίσκει αντιμέτωπους με την κυβέρνηση. Σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα, μία εβδομάδα μετά τους δυόμισι μήνες του πρώτου λοκντάουν μόλις το 11% του πληθυσμού επισκέφθηκε κατάστημα εστίασης. Δεν είχαμε κόσμο κι ας υπήρχαν ελάχιστα κρούσματα στην χώρα μας. Και είναι μονομερές να σκέφτονται άνοιγμα των καταστημάτων χωρίς να υπάρχει προηγούμενη συζήτηση και ενώ υπάρχουν αρκετά κρούσματα κορωνοϊού. Δεν καταλαβαίνουμε ποιο το σκεπτικό πίσω από αυτή την ιδέα».

Να επιδοτηθεί η εργασία και όχι η ανεργία

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «η κυβέρνηση θα πρέπει να επιδοτεί την εργασία, βοηθώντας στις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων, και να μην επιδοτεί την ανεργία». «Θα υπάρξει πρόβλημα με τους εργαζομένους που είναι κομμάτι των επιχειρήσεών μας. Θα μας φέρουν αντιμέτωπους με το εργατικό δυναμικό που θα μας ζητάει να βγει σε αναστολή και θα επικαλείται ασθένεια για να μην έρθει στην δουλειά. Είναι λογικό να βολευτεί κανείς όταν θα πάρει περισσότερα χρήματα από την κυβέρνηση παρά από όσα όταν θα δούλευε. Τώρα υπάρχουν αγγελίες για ντελιβεράδες όμως δεν πηγαίνει κανείς να δουλέψει γιατί προτιμά να πάρει τα 534 ή τα 800 ευρώ αν τα δικαιούται από το να εργαστεί και να πάρει 400», σχολίασε.

Παράλληλα τόνισε πως η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (Π.Ο.Ε.Σ.Ε.) ζητάει άμεση συζήτηση με την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία σχετικά με το θέμα της επαναλειτουργίας της εστίασης. «Πρέπει να γίνει διαβούλευση για το θέμα και όχι απλά μια ανακοίνωση. Φοβάμαι πως αν ληφθεί μια απόφαση χωρίς να εξηγήσουμε τις θέσεις μας, αρκετοί εστιάτορες θα ανοίξουν τα καταστήματά τους και θα δημιουργηθούν νέα χρέη», τόνισε ο κ. Επιτροπίδης.

Εξάλλου ανέφερε πως την ερχόμενη Τρίτη θα γίνει τηλεδιάσκεψη με θέμα να υπογράψουν όλοι οι δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας ένα ψήφισμα που θα σταλεί στον πρωθυπουργό και θα έχει ως στόχο την συζήτηση με το κράτος για την λήψη αποφάσεων στην εστίαση, ενώ θα βγει και ένα υπόμνημα προς την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σχετικά με την μοριοδότηση επιχειρήσεων εστίασης στο πρόγραμμα ενίσχυσης των πληγέντων επιχειρήσεων από την πανδημία.