Βατόπουλος: Χρειάζεται πιο σκληρό lockdown, όπως της Κίνας

Απαιτείται πιο αυστηρό lockdown στην Ελλάδα, υποστήριξε ο καθηγητής μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

 

Ο καθηγητής μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, εξέφρασε τη γνώμη του πως στη χώρα μας θα πρέπει να επιβληθεί ένα lockdown, αντίστοιχο με αυτό που εφαρμόστηκε στην Κίνα, προκειμένου ν’ ανακοπεί η επέλαση του νέου κορονοϊού.

«Η κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική. Περιμέναμε την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα υπάρξει μια μείωση, ωστόσο, τα κρούσματα επιμένουν. Έχει αρχίσει να ελαττώνεται ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων, ωστόσο, είμαστε ακόμα πολύ ψηλά», είχε αρχικά, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και συνέχισε:

«Ένα χαρακτηριστικό της επιδημίας, ήδη από τον Αύγουστο, είναι ότι υπάρχει διασπορά σε όλη την Ελλάδα. Νομίζω ότι πρέπει να γίνουμε πολύ πιο αυστηροί. Πρέπει το lockdown να γίνει πιο αυστηρό, όπως στην Κίνα. Στη Γιουχάν έβγαινε μια φορά την εβδομάδα ένας άνθρωπος να πάει να ψωνίσει στο σούπερ μάρκετ».

«Αυτό πρέπει να γίνει και στην Ελλάδα. Να κλείσουν οι επιχειρήσεις και να λειτουργούμε κάθε μέρα σαν να είναι Κυριακή. Ένα lockdown τύπου Γιουχάν για δύο εβδομάδες, θα μπορούσε να αποσυρμφορήσει την κατάσταση και να ανακόψει τη μετάδοση του ιού», προσέθεσε.

«Αν συνεχίσουμε έτσι, θα θρηνήσουμε θύματα που δεν όφειλαν να πεθάνουν, με την έννοια ότι δε θα μπορούν να νοσηλευτούν», επεσήμανε.

Όσον αφορά στην επίταξη ιδιωτικών κλινικών, σημείωσε πως δεν είναι εύκολο να προετοιμαστεί μια κλινική για να νοσηλεύσει ασθενείς με κορονοϊό, καθώς, πέρα από τις υποδομές, απαιτείται κι εκπαιδευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, τ’ οποίο αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει.

ΠΗΓΗ: iEidiseis.gr