«Ξύπνησαν» τα malls, αλλά χρειάζονται και την εστίαση.

Με την άρση του μέτρου για τις επισκέψεις στα εμπορικά κέντρα, το κοινό επέστρεψε στα καταστήματα και την κατανάλωση. Τα Malls καταγράφουν μία σημαντική άνοδο στις πωλήσεις για τον μήνα Φεβρουάριο και υπολείπονται αρκετές μέρες.

Συνήθως, ο Φεβρουάριος είναι μήνας μειωμένων πωλήσεων, όμως ο φετινός είναι πολύ διαφορετικός, καθώς προηγήθηκαν οι περιορισμοί μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και οι καταναλωτές έχουν συσσωρευμένες ανάγκες να καλύψουν τώρα που χαλάρωσαν τα μέτρα. Επιπλέον, οι καλές εκπτώσεις που προσφέρουν τα πλείστα καταστήματα, αλλά και η μείωση του αριθμού των κρουσμάτων κορωνοϊού, ενθάρρυναν την προσέλευση στα εμπορικά κέντρα.

Ωστόσο, υπάρχει ένα σημαντικό κενό πριν την επαναφορά στην κανονικότητα. Το κομμάτι της εστίασης, στα malls, υπολειτουργεί, καθώς δεν επιτρέπεται στους πελάτες να δειπνήσουν εντός των εστιατορίων, ακόμη και με αυστηρά πρωτόκολλα. Οι διαχειριστές στα εμπορικά καταστήματα ζητούν, μέσω του «Φ», να αρθεί και αυτός ο περιορισμός, ώστε το λιανικό εμπόριο να καλύψει κατά το δυνατό τις μεγάλες απώλειες που προηγήθηκαν.

Ικανοποίηση για πωλήσεις αλλά…

Από πλευράς επισκεψιμότητας και πωλήσεων, τα τρία μεγάλα εμπορικά κέντρα έχουν παρατηρήσει σημαντική άνοδο, μετά την επανεκκίνηση στις 8/2/21. Δεν είναι, όμως, αρκετό αυτό για να καλυφθούν το κενό και οι απώλειες από τις πωλήσεις που αναμένονταν τον Δεκέμβριο, ο οποίος παραδοσιακά έφερνε τεράστια έσοδα λόγω γιορτών. 

«Μιλώντας με τους διαχειριστές των καταστημάτων βλέπουμε ότι είναι αρκετά ικανοποιημένοι με τις πωλήσεις. Είναι ψηλότερες σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Αυτό, βεβαίως, δεν αναπληρώνει τις απώλειες από τις χαμένες πωλήσεις του Δεκεμβρίου, που παραδοσιακά είναι σε ψηλά επίπεδα. Υπάρχει άνοδος αυτή την περίοδο, αλλά δεν καλύπτει την απώλεια από προηγούμενους μήνες» παρατηρεί ο Γιώργος Πίσσης, marketing manager των The Mall of Cyprus και The Mall of Engomi. 

Στο My Mall Limassol η κίνηση που καταγράφεται είναι σε καλά επίπεδα. «Ο κόσμος έχει αντιληφθεί τα θέματα υγείας και την ανάγκη τήρησης των μέτρων. Το περασμένο Σαββατοκύριακο η κίνηση ήταν λίγο αυξημένη. Στις καθημερινές νομίζω έχουμε πάει πίσω στα επίπεδα του 2019. Καθημερινά είμαστε κοντά στις 9,000 επισκέπτες σύνολο και Σαββατοκύριακα 15-16.000 χιλιάδες». Προσθέτει ακόμα ότι, βάσει των περιορισμών στο εμπορικό κέντρο της Λεμεσού, δικαιούνται μέχρι 2,866 άτομα ανά ώρα εντός του mall, λόγω των τετραγωνικών μέτρων του χώρου, ωστόσο μέχρι στιγμής, μετά την άρση των περιορισμών, δεν έχουν ξεπεράσει τα 1,500 άτομα ανά ώρα. 

Μεγάλη ώθηση στην κίνηση εντός των εμπορικών κέντρων φαίνεται να έδωσαν και οι εκπτώσεις που προσφέρουν τα καταστήματα, σύμφωνα με τον Γιώργο Γεωργίου, γενικό διευθυντή του Nicosia Mall. «Οι εξαιρετικές εκπτώσεις έδωσαν τεράστια ώθηση. Τουλάχιστον στο Nicosia Mall καταγράφηκαν μεγάλοι τζίροι. Δεν είναι όμως αρκετό. Εδώ που έχουμε φτάσει, οποιοδήποτε έσοδο είναι ανάσα για τα καταστήματα. Έχουν χαθεί ο Δεκέμβριος και ο Ιανουάριος.

Παραδοσιακά, ο Φεβρουάριος είναι μήνας με χαμηλές πωλήσεις, ο φετινός, όμως, είναι σε αρκετά ψηλά επίπεδα, λόγω των περιορισμών που προηγήθηκαν. Από τη μια ο κόσμος θέλησε να κάνει αγορές λόγω εκπτώσεων και από την άλλη λόγω συσσωρευμένων αναγκών».

Ωστόσο, ο κ. Γεωργίου διαπιστώνει ότι το λιανικό εμπόριο έχει πληγεί ανεπανόρθωτα και ενδεχομένως κάποιες επιχειρήσεις να κλείσουν το επόμενο διάστημα. «Τα πρώτα προβλήματα επιβίωσης επιχειρήσεων θα διαφανούν γύρω στον Μάιο. Στα εμπορικά καταστήματα δεν θα φανεί τώρα η ζημιά που έγινε. Έχουν στοκ τα περισσότερα καταστήματα. Θεωρώ δεδομένο ότι 10-15% των επιχειρήσεων στο λιανικό εμπόριο θα χαθεί» σχολιάζει σχετικά ο κ. Γεωργίου.

Κενό στην εστίαση και την ψυχαγωγία

Μεγάλο, όμως, είναι το κενό που διαπιστώνεται, από επαγγελματίες και καταναλωτές, όσον αφορά τα εστιατόρια των εμπορικών κέντρων, τα οποία αυτή την περίοδο λειτουργούν μόνο με take away, καθώς τα περιοριστικά μέτρα δεν επιτρέπουν στους καταναλωτές να γευματίσουν ή να δειπνήσουν εντός των χώρων εστίασης.

«Τα έσοδα στα εστιατόρια του mall είναι χαμηλά. Και με ψηλό κόστος λειτουργίας» σχολιάζει ο γενικός διευθυντής του Nicosia Mall, Γιώργος Γεωργίου.

Ένα άλλο κομμάτι είναι οι κινηματογράφοι εντός των μεγάλων εμπορικών κέντρων, οι οποίοι δεν μπορούν να λειτουργήσουν για διάφορους λόγους. «Ο κινηματογράφος δεν λειτουργεί. Αυτό για πολλούς λόγους. Υπάρχει έλλειψη περιεχομένου από τους παραγωγούς και παράλληλα, με την απαγόρευση στην κυκλοφορία η ώρα 9, σημαίνει ότι δεν μπορούν να γίνουν οι δύο βραδινές προβολές. Υπάρχουν και οι περιορισμοί των 50 ατόμων εντός των χώρων, που επίσης προκαλεί δυσκολίες» όπως παρατηρεί ο κ. Πίσσης, marketing manager των The Mall of Cyprus και The Mall of Engomi.

Ποιο είναι το ζητούμενο τώρα, για καλύτερες μέρες

Όπως σχολιάζει, για την τρέχουσα κατάσταση, ο κ. Πίσσης, «είναι σημαντικό να ανοίξει και η εστίαση στα εμπορικά κέντρα. Είναι καλό το ότι έχουμε αρκετούς εντατικούς ελέγχους από την Αστυνομία. Ο κόσμος στην πλειοψηφία δείχνει συμμόρφωση. Σίγουρα δεν θέλουμε να έχουμε ξανά lock down. Είναι σημαντική η βοήθεια της Αστυνομίας. Επηρεάζει βέβαια το γεγονός ότι υπάρχουν μόνο 2 SMS διαθέσιμα και ότι υπάρχει περιορισμός στις μετακινήσεις».

Προσθέτει ότι «το επόμενο διάστημα, αυτό που είναι καθοριστικό για τα καταστήματα είναι να κάνουν κάποιες πωλήσεις, για να αποκτήσουν ρευστότητα, να δημιουργήσουν αποθέματα για την αγορά του καλοκαιρινού στοκ. Ελπίζουμε μελλοντικά να αρθούν και οι άλλοι περιορισμοί και να πάει καλύτερα η κατάσταση». 

Από πλευράς του, ο κ. Γεωργίου εκτίμησε πως «τα πράγματα κυλούν πολύ ομαλά. Χρειάζονται, όμως, οι χώροι εστίασης και οι χώροι ψυχαγωγίας. Είναι απαραίτητα. Καλούμε την κυβέρνηση, αφού τα κρούσματα μειώνονται, να βρει τρόπους να ανοίξουν κι άλλες επιχειρήσεις, έστω και κάτω από αυστηρά πρωτόκολλα.

Δεν βλέπω κάποιο λόγο να μην ανοίξουν τα εστιατόρια, video arcades, τα γυμναστήρια ή τα ωδεία one to one. Τα εστιατόρια dine in με αυστηρά πρωτόκολλα, επίσης μπορούν να ανοίξουν. Θα είναι δύσκολη χρονιά για την αγορά, και για τους εργαζόμενους και για τις επιχειρήσεις. Η οικονομία δέχτηκε τεράστιο πλήγμα. Τώρα η έγνοια μας είναι να περιορίσουμε όσο γίνεται τις απώλειες» αναφέρει ο κ. Γεωργίου. 

«Εμείς, βλέποντας τους μειωμένους αριθμούς για τα κρούσματα νιώθουμε καλύτερα. Κύριο μέλημα είναι να ανοίξουν τώρα η εστίαση και οι χώροι ψυχαγωγίας», καταλήγει από πλευράς του ο κ. Χατζημιτσής.

ΠΗΓΗ: ΦILENEWS